2008. november 20., csütörtök

JOGOS IGÉNY A LETÖLTÉS?

A szerzői jogi törvény módosítása kapcsán újra napirendre került az otthoni, magáncélú letöltések kérdése. A világon mindenhol probléma a kérdés jogi megítélése, folyamatosak a szerzői jogvédő szervezetek és a megosztók közötti perek, és egymásnak ellentmondó bírói ítéletek tucatjaival találkozhatunk.

Az internethasználók jelentős részét, így többszázezer magyar fiatalt biztosan érinti a helyzet rendezetlensége, a fájlmegosztók a jelenlegi szabályozás szerint ugyanis jogszabálysértést követnek el.

A vita évek óta folyik az érintettek körében (jogvédők, kiadók, művészek, megosztók és felhasználók), azonban megoldást senki nem talált, hiszen minden javaslat valamelyik fél érdekeivel ellentétes. Ennek eredménye a mai jogi szabályozás, amely szerint zenéket és filmeket otthoni célra letölteni legális, de feltölteni nem. Ez ellentmondásos, és mai fájlcserélő p2p megoldásokkal kivitelezni szinte képtelenség. Nem vitatva a szerzők jogos igényét a munkájuk után járó díjra, nem gondoljuk, hogy az igazságszolgáltatás eszközeivel kellene ezt a jövőben kierőszakolni a fogyasztókból. A probléma meglátásunk szerint megérett arra, hogy eszmecserét kezdeményezzenek az érintett felek és a törvényalkotók mind hazánkban, és az Európai Unió többi országában is, hogy egységes szabályozással oldjuk meg a kérdést.

Az IRM szerzői jogi törvény módosításának e passzusára vonatkozó javaslat véleményünk szerint túlságosan tág keretet adott volna a bírói jogértelmezésnek.

Varga László, a Societas- Új mozgalom elnöke és Hajdú Attila parlamenti képviselők módosító indítványának elfogadásával hétfőn a Parlament a korábbi szabályozást hagyta érvényben, azonban ezzel sem rendeződik a probléma.

A kérdés egész Európában a viták kereszttüzében áll, éppen ezért szükségét érezzük egy mindent magában foglaló közös európai szabályozásnak. Megkérjük az Európai Ifjú Szocialisták (ECOSY), Európai Szocialisták Szervezetét (PES) és a Magyar Szocialista Párt EU parlamenti képviselőit, hogy kezdeményezzék az Európai Parlamentnél és az Európai Tanácsnál egy egységes fájlcserélési irányelvek létrehozását.


Forrás: societas.hu

Nincsenek megjegyzések: