2008. december 11., csütörtök

Vegyél Vissza!

1. Vegyél vissza a flancból!
A rock and roll nem csak egy tánc, „Neked a divat mondja meg, ki vagy?" A kúlság nem a külcsínen múlik, a jó arcokat nem a cucc teszi azzá. Minden második vásárlás impulzusvásárlás. Hirtelen jött vágy és ötlet eredménye. Kétszer ad, aki gyorsan ad – kétszer vesz, aki gyorsan vásárol! Vásárolj a „kevesebb-több" minőségi alapon! Vegyél vissza a szemétvásárlásból!
Keresőszó: fogyasztói társadalom

2. Vegyél vissza a cuccból!
Ne tárgyakat szerezz, birtokolj vagy ajándékozz, hanem élményeket és tudást. Ma már a zenét sem bakeliten veszed, és a képeslaphoz sem kell feltétlenül papír. Csak gondold végig, amikor a természet erőforrásait használod, hogy nem túlhasználod-e éppen.
Keresőszó: dematerializáció

3. Vegyél vissza a távolságból!
A híres joghurt-tanulmány szerint egy nyomorult doboz gyümölcsjoghurt, amelynek alkatrészei műanyag, alufólia, tej, gyümölcskészítmény, több mint 3000 kilométert utazik, mielőtt a polcra kerül. Ez annyi, mintha tízszer keresztülmennél az országon Figyeld a kaja-kilométereket, keresd a közelit! Hát még ha bio!
Keresőszó: food miles

4. Vegyél vissza az energiapazarlásból!
Használd az energiát értelmesen, hatékonyan! Légkondi? Szigetelj, vedd le vagy fel a pulcsit, árnyékolj, építs ügyesen! A legolcsóbb energia az, amit meg sem termelünk! A villanyszámla minden tizedik forintját a használaton kívüli elektromos berendezések készenléti állapotáért fizetjük. Megér ennyit a tévéd alsó kis piros fénye, a konnektorban felejtett mobiltöltő?
Keresőszó: energiatudatosság

5. Vegyél Vissza a vízpazarlásból!
Egy csésze kávé előállításához 140 liter víz szükséges. Egy hamburgerhez kb. 3000 liter, kb. 20 fürdőkádnyi víz. Becsüld meg a „kék aranyat" használd a bojlert, a zuhanyt és a WC-t víztakarékosan. Kád? - zuhany, esetleg bidé. Fogmosás folyóvízzel? – Pohár, vagy csap elzár!
Keresőszó: víztakarékosság

6. Vegyél vissza a pöfékelésből!
Gyors kocsi? Padlógáz? Sok kipufogás, nagy fogyasztás. Mindenkinek egy autó? Ne várd meg, míg Kínában is divat lesz! Tömegközlekedés, vonat, busz, villamos, telekocsi, sétálás, andalgás. gyors gyalogos közlekedés vagy kerékpár, vagy ha már autó, akkor legalább kis fogyasztású, ha lehet hibrid – esetenként akár gyorsabb, olcsóbb, de mindenképpen klímabarátabb. 500 km alatt ne szállj repülőre, arra ott a busz és vonat!
Keresőszó: fenntartható közlekedés

7. Vegyél vissza a csomagolásból!
Nem csak a zacskós levesről és a kávéporról van szó, egyre több az instant hulladék. Szórólapok, műanyag palackok, mini kávétejszín, egyenként csomagolt rágógumi, kockacukor, fogpiszkáló. Keresd a környezetbarát, hatékony csomagolású termékeket. Ha szeretnél valamit megkapni, vedd meg. De ne zsigerből, séróból, rutinból! Állj meg, gondolkodj: honnan jött a cucc, mire fogod használni, ki tudod-e használni és mi lesz vele, ha már nem szükséged rá. És persze végül hasznosítsd újra!
Keresőszó: hulladékgazdálkodás

8. Vegyél vissza a vegyszerekből!
A Duna az otthoni wc-nél kezdődik, ami neked a tusfürdő, az a halaknak már méreg lehet. Amit tudsz, cserélj le természetesre! Vegyél vissza a szintetikus kozmetikumból, tisztító- és mosószerekből! Keresd a környezet- és egészségbarát szereket, használj jó minőségű termékeket, de abból is kevesebbet.
Keresőszó: szennyvízkezelés

9. Vegyél vissza másokból!
Nem szólni, nem tenni bűnrészesség. Szólj, érvelj, és óvd Te is aktívan a környezeted! Önkéntességgel, akciókkal és közösségi összefogással, Vegyél Visszá!-val! Környezet, éghajlat, természet, biológiai sokféleség – megőrizendő értékek.
Keresőszó: aktív állampolgárság

10. Vegyél vissza a luxusból és a tempóból!
A kényelmes, jó élet záloga nem az energiafaló, fényárban úszó lakás, és nem is a luxus kocsi. A környezettudatosság pedig nem csak lemondás és önsanyargatás. „Rohanó élet, kiégett vágyak?" Ami fontos és érték, arra van is időd. Nézz körül, csodálkozz rá: ez a Bolygó! A miénk. És az unokáid hol fognak élni?
Keresőszó: fenntartható fejlődés

10+1. Ne vegyél vissza a napból, szélből, vízből... a megújuló erőforrásokból!


http://vegyelvissza.hu

Nincsenek megjegyzések: