2009. március 30., hétfő

Európai ifjúsági mobilitási felhívás


2009. február 14-én Európa haladó szellemiségű ifjú politikusai, az Európai Szocialisták Pártjához tartozó pártok ifjúsági szervezetei megkezdik a mindenki számára elérhető Univerzális Erasmus egész Európán átívelő petíciós kampányát: „Azt kérjük az Európai Uniótól, hogy minden 16 és 29 év közötti fiatal jogosultságot és lehetőséget kapjon arra, hogy a saját országán kívüli más EU-tagállamba utazhasson, ott lakhasson, dolgozhasson vagy tanulhasson legalább 6 hónap időtartamig”.

25 évvel ezelőtt, február 14-én az Európai Parlament hivatalosan is elindult az Altiero Spinelli által megálmodott Európai Uniós Szerződés felé vezető úton.

Ma, Bálint napján, mi, fiatal Európaiak, akik szeretjük a Spinelli és az alapító atyák által megálmodott demokratikus, szociális és – mindenek felett – egységes Európa gondolatát egy ifjú európai kezdeményezés élére állunk. Bebizonyítjuk, hogy van egy új nemzedék, amely hisz az integrációban, mint a jelenlegi társadalom kihívásainak megoldásában.

Ha szeretnénk, hogy az ifjúság higgyen az Európai Unióban, biztosítanunk kell számukra a lehetőséget, hogy megismerhessék Európát. Hogy élhessenek Európában, hogy beutazhassák Európát, hogy megismerhessék Uniónk kulturális és társadalmi sokszínűségét. Hogy részesei lehessenek a nagy Európai Tervnek. Az EU egy egyedülálló kultúrával rendelkezik a csereprogramok terén. Az Erasmus program ezek közül is talán a legismertebb, de számos más hasonló program is működik a formális és nem-formális oktatás, a továbbképzés és az önkéntesség terén, amelyek mind az ifjúsági mobilitást szolgálják.

De akkor mi a probléma?

Vegyük figyelembe az alábbiakat:

90 millió európai fiatal van a 16. és 29. életéve között. Ebből hányan vesznek ténylegesen is részt az EU által támogatott csereprogramokban?
A válasz: mindössze 300.000.


Ha az lett volna a célunk, hogy a kiváltságosok és az elithez tartozók Európai Unióját hozzuk létre, dolgunk végeztével dőlhetnénk hátra…

Az Európai Uniónak minden eszköze megvan a probléma megoldására. Ami azonban hiányzik, az a kormányok politikai akarata.

Felhívásunk nem csupán további forrásokat kér az EU-tól; azt kérjük, hogy ezeket a forrásokat felelősebben használják fel. A jó szándék és a jó ötlet nem elégséges. A megfelelő és hatékony finanszírozás is szükséges. Mindenkinek biztosítani kell a hozzáférés lehetőségét.
Az európai mobilitás nagyobb fokú népszerűsítése során be kell vonni az intézményeket, a helyi hatóságokat, a civil társadalmat és a magánszektort is.

Meg vagyunk győződve arról, hogy ez az előre vezető út a valóban európai állampolgárok nemzedékének megteremtésére, akik már képesek az egyre versenyzőbb és határokon átnyúló munkaerőpiacok által támasztott kihívások legyőzésére.

Ha egyetértesz azzal, hogy minden fiatal Európainak – szemben a néhány kiváltságossal – részesülnie kellene a mobilitás jogából és lehetőségéből, adj hangot az Univerzális Erasmus Petíció támogatásának!

Univerzális, mert mindenkinek elérhető! Univerzális, mert minden képzési területre vonatkozik! Tudjuk, hogy képesek vagyunk rá. A kérdés, hogy mennyit akarunk! Írd alá ma!

Nincsenek megjegyzések: